Nyckeln till ledarskap

På sajten Strategy and Business  har Eric J. McNulty, forskningschef vid National Preparedness Leadership Initiative, gjort inlägg där han går igenom sina bokfavoriter från 2013.

McNultys intresse riktas framförallt ill lite mer ”ovanliga” ledarskapsböcker. Han anser att att böcker om sprillans ny hjärnforskning kan lära oss betydligt mer om ledarskap, än någon gammal topp-vd:s memoarer. Dessutom konstaterar han att slående många av slutsatserna i böckerna bekräftar de sex ledord hans gamla farmor lärde honom för många år sedan:

1. Döm inte en bok efter omslaget. Hjärnan älskar att kategorisera allt den ser. Inte så konstigt därför att vi samlar på oss så många fördomar och stereotyper, som riskerar att färga våra beslut vare sig vi vill det eller inte. Att kämpa mot stereotyperna i hjärnan kräver därför hårt arbete.

2. Rensa huvudet med en promenad. I sin bok Mastermind hänvisar Konnikova till forskning som visar att det räcker att “observera naturen” i 10 minuter varje dag för att slappna av och fokusera bättre.

3. Ibland vinner du, ibland förlorar du. Kahnemans hyllade bok Thinking, Fast and slow konstaterar att det är dumt att fokusera på enskilda vinster och förluster. Tänk som en börsmäklare: Inse att förluster är oundvikliga och mät resultat över tid. Det gör hjärnan betydligt bättre lämpad att fatta goda beslut.

4. Sov på saken. Vår hjärna är den ultimata superdatorn, konstaterar Konnikova. Ibland måste den få tid att sortera information, hitta mönster och fokusera. Låt telefonen vila på pendeltåget eller bussen – och bara låt blicken vandra.

5. Singla slant. Det handlar inte om att lita blint på slumpen. Enligt Eagleman kan man vinna mycket på att singla slant om man är osäker ett visst beslut. Men bara om man samtidigt lyckas bedöma sin reaktion när myntet landar på bordet. Blir man lättad över ett visst utfall är det ett tecken på att ens undermedvetna redan har bestämt sig för vilken väg som är rätt att gå.

6. Det är trevligt att vara viktig, men det är viktigt att vara trevlig. Hjärnforskaren David Rock har visat att hjärnan behandlar “social” smärta på samma sätt som fysisk smärta. Vikten av att ha en arbetsplats som medarbetarna upplever som rättvis, delaktig och inkluderande kan inte nog understrykas.

Annons
Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: