Få du bra betalt för ditt jobb?

Får jag tillräckligt bra betalt för mitt jobb?

Alla ställer sig den frågan. Och det är bara naturligt att vi gör det!

Liz Rayan ställer den frågan i nyligen publicerat artikel, se på Forbes Woman.

Många organisationer följer en standard upplägg som rangordnar löner efter anställdas positioner/grades. Upplägget består ofta av flera ”trappsteg” som ska följa förutbestämda grades som finns framtagna i organisationer. Inte sällan återspeglar inte dessa trappsteg din personliga prestation eller dina personliga framgångar. Systemet är inte så flexibelt helt enkelt.

Ofta många som stannar på samma företag ligger efter i sin löneutveckling än de som byter jobb på jakt efter bättre betalda poster. Det finns även en term för detta fenomenet ”salary compression”. Därmed om du inte vill bli ”straffad” för att vara lojal till ditt företag är det ditt eget ansvar att säga till att din lön inte halkar efter.

Liz Ryan hävdar att man bör använda sig av en tre-stegs modell för att kunna bedöma sin verkliga lönepotential.

För det första kan du se vad andra som utför liknande uppgifter tjänar. Det kan du göra genom att ta del av lönestatistiken hos bl.a. fackföreningar.

Som steg två föreslås försöka att förstå vad är din egentliga roll är och vilka problem du löser för företaget? Vad skulle det kosta för företaget att inte lösa problem? Dvs. man ska försöka sätta sitt eget värde utifrån nyttan man skapar för företaget.

Och som steg tre ska du försöka bedöma vad skulle du kunna tjäna om du vore en konsult/egen företagare och sålde dina tjänster till ditt företag? Skillnaden mellan du får nu och det skulle kunna ha fått i konsultfallet kan vara hissnande. Även om du inte planerar att starta eget nu är det en bra bas för funderingar om vad du är värd! Underskatta inte dig själv!:)

Du kan lyssna på Are you getting paid enough podcasten här

Annons
Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: