Att skriva ett personligt brev

Underskatta inte vikten av ett personligt brev som du bifogar till ditt CV.
I ett personligt brev har du möjligheten att berätta varför söker du positionen och varför just du skulle vara perfekt för rollen.

Många gör misstaget att skriva endast ett standardiserat personligt brev och skicka det med alla ansökningar. Det är helt fel och kan till och med minska dina chanser att få önskat jobb. Ett standardiserat personligt brev säger till rekryteraren att du har inte ansträngt dig tillräckligt för att läsa på om företaget/positionen du söker och är därmed inte tillräckligt intresserad.

Många hävdar att spontanansökningar är en helt oöverträffade metoden att skaffa sig ett nytt jobb på. Det handlar dock inte bara om timing, dvs. att du lyckats kontakta rätt person i rätt ögonblick – utan även att göra det på rätt sätt.

Personligt brev är en del av ditt säljbrev.
Börja inte ditt personligt brev med att skriva ”jag heter…” eller “jag söker tjänsten som…”. Det är redan självklart från ditt CV och från annonsen.
Det är bäst att gå rakt på sak direkt. I första meningen beskriv varför du söker tjänsten till exempel: “Jag har 10 års erfarenhet som redovisningskonsult…”

Skriv inte om vad du har gjort, även det framgår ju redan från CV. Fokusera istället på framtiden, vad som kommer att hända om du får tjänsten. Exempelvis: ”Eftersom jag har 10 års erfarenhet av redovisning kommer jag kunna ….”. Berätta om vad just du kan tillföra företaget.

Läs annonsen noga! Matcha din kompetens med vad företaget efterfrågar. Dvs, koncentrera dig på de färdigheter och kunskapsområden som arbetsgivaren är intresserad av.
Var uppmärksam på nyckelorden i annonsen och försök att matcha även dessa i ditt personliga brev.

Det är även viktigt att berätta om varför du söker ett nytt jobb. Exempel: “Jag har varit 15 år på min nuvarande arbetsplats och söker nu nya utmaningar”.

Låt annonsens ton och själva tjänsten bestämma stilen på ditt personliga brev, dvs ett mycket formellt annons kräver mer formellt språk och vice versa.

Motstå frestelsen att överarbeta ditt personliga brev. Använd inte för mycket olika skrivstilar och textverktyg. Det ska vara enkelt och överblickbart. Undantaget kan vara ansökningar till mycket kreativa jobb, där kan det vara en fördel att visa vad man går för i word;)

Undvik klichéer och låt ditt personliga brevet vara just det – personligt!

Lycka till!

Annons
Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: