15 enastående böcker för kvinnor

the conflictJag har kommit över en lista av böcker som har varit revolutionerande när de skrevs och har inspirerat kvinnorna. Det är Elle’s skribent Jessica Grose som har sammanställt en lista på 15 böcker skrivna av enastående kvinnor från Jane Austin till samtida författare. Givetviss finns det fler böcker som skulle kunna fortsätta listan. Om du har bra tips på sådans får du gärna skriva in de i kommentarfältet till detta inlägg

Här kommer listan i kronologisk ordning:

Pride & Prejudice, Jane Austen (1813) – skriven i 18-hundratals England ansågs boken vara radikal för sin tid, då kvinnans plats i samhället håll på förändras.

A Room of One’s Own, Virginia Woolf (1929) – i början av förra sekelskiftet ansågs kvinnans frihet på den kreativa och finansiella planet vara en kontroversiell tanke.

The Second Sex, Simone de Beauvoir (1949) – kvinnans roll i samhället ifrågasätts igen. Boken kommer in på Vatikan’s listan för förbjudna böcker.

The Golden Notebook, Doris Lessing (1962) – en bok som tar upp många frågor som var ”på gränsen” under 60-talet.

The Feminine Mystique, Betty Friedan (1963) – boken som ifrågasätter bilden av en lyckad liv av en hemmafru.

Ariel, Sylvia Plath (1965) – poesi som väcker känslor.

I Know Why the Caged Bird Sings, Maya Angelou (1969) – boken lyfter upp svåra frågor som våldtäkt och tonårsgraviditet, dessa ämnen diskuterades inte gärna i populärlitteratur på 60-talet.

Fear of Flying, by Erica Jong (1973) – en erotisk berättelse från 70-talet som såldes i över 20 miljoner exemplar. Den introducerar begrepp ”zipless fuck”, dvs. sex utan relation, något som är allmänt känt idag, men revolutionärt för 70-talet.

The Woman Warrior, Maxine Hong Kingston (1975) – en blandning av kinesiska folksagor och egna upplevelser som har ändrat genre till ett helt annan riktning.

The White Album, Joan Didion (1979) – författare i sin egen klass som kallas även för bästa kvinnliga novellist.

Ain’t I a Woman?, Bell Hooks (1981) – en bok om feminism och hur/varför den misslyckades att rikta sig till alla kvinnor.

Paula, Isabel Allende (1995) – en av de bästa romanerna av Isabel Allende (som har även skrivit The house of spirits) som är annorlunda och är i sin egen särklass.

The Conflict, Elisabeth Badinter (2012) – en annorlunda syn på dagens moderskap. Elisabeth Badinter mötte mycket kritik när hon i sin bok förklarat det moderna moderskapet att vara ett sätt att hålla kvinnan tillbaka.

Se artikeln här 15 Books That Changed Women Forever

Du kan även kolla upp en bästa listan för böcker om kvinnor och moderskap i The 10 best Books About Motherhood

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: