Fortfarande snedrivna könsroller i svenskt näringliv

Snedrivna könsroller i svenskt näringsliv har länge varit en fråga som har diskuterats flitigt i både tidningar och i diverse debatt. Det finns olika åsikter i frågan och några även tycker att frågan är uttömd fråga. Jag måste säga att frågan är högst aktuell nu som förut och skall inte läggas ner förra situationen har förbättrats väsentligt.

Enligt SvD’s artikeln från den 7 september är det endast 5% av börsnoterade företag har en kvinnlig vd samt endast 25% av kvinnor ingår i ledningsgrupper i svenska företag. Min egen erfarenhet visar även att andel kvinnor bland högsta chefer i börsnoterade företag och hos företag på mindre börser är väsentlig lägre än män. Kvinnor har oftast lite ”lightare” positioner som HR-, CSR- samt IR- ansvariga och i vissa fall redovisning ansvariga eller CFO’s. Medans män har lite ”tyngre” roller som produktions-, sälj-, och områdesansvariga. Givetviss är det en mångfasetterad fråga och det går inte dra alla företag över en kant. Desto viktigare är det förstå vad det kan bero på och hur man ska överkomma differenserna.

Enligt SvD Näringsliv efterlyser kvinnor som vill bli chefer ett flexiblare arbetsklimat. Kvinnorna som berördes av undersökningen tyckte att möjligheten till att jobba hemifrån minskade, att den personliga utvecklingsplanen uteblir och att det är för många utlandsresor som ingår i arbetsuppgifter. Många kvinnor säger att det är inte värt att vara chef just av dessa anledningar och det är mycket beklagligt.

Som sagt finns det uppenbarligen ingen enkel lösning på problemet, men jag tycker att var och en ska fundera över vad som är viktigt och vad ska man själv göra för att komma dit man kan.

Annons
Märkt , ,

En tanke på “Fortfarande snedrivna könsroller i svenskt näringliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: