Därför vill kvinnor (inte) bli chefer

Enligt undersökningen genomfört av tidningen Chef  ca tre av tio kvinnor har någon gång tackat nej till chefsjobbet när de fick erbjudandet. Forskningen visar att kvinnor tackar nej till chefsjobb beror inte på att män och kvinnor är olika. Det beror på att villkoren för deras chefskap är olika. Mycket forskning om kvinnliga chefer visar att de ofta blir lämnade ensamma och inte har samma stöd och nätverk som männen har.

De tre viktigaste faktorerna för att få kvinnor att tacka ja till chefsjobbet är: personlig utvecklingsplan, coach/mentorprogram och möjlighet att jobba hemifrån.

Det visar sig att kvinnor granskar både sig själva och chefsuppdraget hårdare än män innan de tackar ja. Till skillnad från manliga kandidater är kvinnor oftast mer ärliga och säger att de inte uppfyller något av de många kraven i kravprofilen. Å andra sidan nästan ingen människa lever upp till de höga krav som ställs i kravprofilerna.

Det noteras också i artikeln att kvinnor ofta ser till helheten, och funderar över hur det nya chefsjobbet kommer att påverka hela familjen. Det är en populär förklaring att bristen på kvinnliga chefer handlar om att de tar huvudansvaret för familjen. För då är det inte något som är fel på arbetsgivaren. Men det är inte barnen som hindrar karriären, utan arbetsplatsens villkor säger Fredrik Hillelson, som är koncernchef för rekryteringsföretaget Novare. Han menar att kvinnor kan vinna på att försöka förhandla om villkoren för chefstjänsten. Därför måste man prova att bli en bättre kravställare. Företaget får de anpassa erbjudandet efter kandidaten.

De företag som är bäst på att vara flexibla, både vad gäller uppdragets utformning och villkoren för det, kommer att ha bäst chans att behålla både manliga och kvinnliga chefer i framtiden.

Se hela artikeln i tidningen Chef

Se även tidigare inlägg som berör samma tema Fortfarande snedrivna könsroller i svenskt näringliv

Annons
Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: