4 enkla knep för mentalträning

Mentalträning har visat sig vara ett viktigt verktyg för att uppnå uppsatta mål. Det finns flera sätt att ägna sig till mentalträning. Här kommer ett tips från Olof Röhlander, föreläsare och inspiratör. Jag har haft chans att vara på Olof’s föreläsning och har verkligen gillat den. Du kan följa Olof’s blogg samt prenumerera på hans peptalk på hans hemsida upphopp.se.

130208_Olof_V2A2594_4Här kommer de fyra enkla tips för mentalträning från Olof:

1) Sätta mål.

En tydlig bild av mål och syfte är en förutsättning för att kunna styra kropp och sinne i rätt riktning, men det är också bra för motivationen. Grundtanken är att ju tydligare mål du har, desto enklare blir själva processen.

Från min egen erfarenhet har jag lärt mig att målen skall vara SMARTa, dvs. Specifika Mätbara Attraktiva Realistiska samt Tidsbegränsade.

2) Mental förberedelse genom visualisering.

Inför ett uppdrag gå noggrant igenom vad som ska göras och hur det ska gå till. Sedan gå igenom alla tänkbara scenarion i sitt eget huvud. Vad du gör är att du i förväg programmerar in hur du ska agera så att det sitter även när du är under hård press. Lägg förslagsvis 65 % av tiden på att se hur det blir som du tänkt dig och resterande tid på att se framför dig hur du löser olika tänkbara komplikationer på vägen på bästa sätt.

3) Positivt självprat.

Att vara sin egen bäste vän är viktigt för att hålla moralen uppe, särskilt när det tar emot. Här kan det vara bra att ha laddat upp med olika självstärkande fraser och tankar som upprepas inombords och kanske till och med utåt. Man ska vid behov kunna coacha sig själv till att orka vidare genom att hålla fokus på möjligheter, förstärka det positiva i varje situation och tala uppmuntrande till sig själv och andra.

4) Spännings- och andningskontroll.

När kroppen utsätts för press blir den lätt spänd. Andningen blir snabbare, blodströmningen ökar till musklerna och de inre organen sätts i beredskapsläge. För att hålla sig lugn och fokuserad behöver man därför öva upp sin kroppskontroll. Detta görs bland annat genom avslappningsövningar, där man helt enkelt spänner en muskel i ett antal sekunder och därefter slappnar av, det vill säga inte spänner muskeln. Då uppstår en kontrastverkan. Om du lägger handen på magen och noterar att handen rör sig varje gång du andas in så vet du att du har magandning, vilket ofta får ned pulsen. Du kan också tänka dig ett hjärta som pumpar långsamt och känna hur ditt eget följer efter i samma rytm.

Givetviss finns det andra faktorer som påverkar vår prestation som vi inte alla gånger kan påverka, Men med metalträning kan man få lite hjälp på vägen till sitt mål:)

Lycka till!

Annons
Märkt ,

En tanke på “4 enkla knep för mentalträning

  1. […] 1. De sätter utmanande mål. Se mer om målsättning i min tidigare inlägg: 4 enkla knep för mentalträning […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: