Var snäll mot dig själv

SvD skriver om en helt ny terapiform som har börjat introduceras i Sverige och utgår från medkänsla. Psykologerna Sofia Viotti och Christina Andersson har gemensamt författat den första svenska boken om compassionfokuserad terapi.

Brukar du hacka på dig själv? Känna dig dålig om du inte levererar eller döma ut dig för dina misslyckanden? I så fall håller du på enligt terapeuterna med överdriven självkritik och de tycker att den kan bli ett hinder för att komma ur sina problem.

I en ny terapimetod ska man utveckla sin medkänsla och få tillgång till sitt inre, biologiska trygghetssystem. Som resultat, områden i hjärnan som aktiveras vid hot minskar. Arbetsminne, kreativitet och förmåga till samarbete ökar. Man kan komma ur depression och känslomässig stress.

Vi lever i ett samhälle som premierar prestationer. Vi styrs mycket av ”måsten” och ”borden” som vi försöker leva upp till. Då kan ett misslyckande få katastrofdimensioner för personer med låg self-compassion.

Flera reflexmässiga reaktioner – strävan mot resultat, rädslan för att inte duga, behovet av att skydda sig själv – hör samman med den evolutionsteoretiska kärnan i compassionfokuserad terapi. Om vi kan aktivera trygghetssystemet påverkas hjärnan så att vi får tillgång till frontalloberna. De är viktiga för de exekutiva funktionerna som planering, kreativitet och arbetsminne. Vi reflekterar bättre. Vi kan alltså fatta bättre beslut. Det är sånt här som händer i hjärnan när man tränar sig i compassion.

Med compassion metoden får man ökad förståelse för sig själv istället för att driva sig för hårt. Man lär sig se vad som skapar stresskänslor och kan därmed hejda den överdrivna självkritiken från att dra igång. Så småningom kan man känna värme med sig själv och utveckla en ”inre mentor” så man kan ta hand om sig vid motgångar.

Läs mer om själva metoden i SvD’s artikel

Annons
Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: