Citat frän ett mycket klock och fundigt bok av Ernst Billgren, ” Vad är konst? II”

”Är det bra att vara skicklig?”

Kort svar:

Ja, men tråkigt.

Långt svar:

När en pizzabagare gör sin första pizza blir den lite bucklig och sned, långt från perfekt. När han däremot gör sin 10 000:e pizza blir den säkert perfekt. Rund och tunn, men medan han gjorde den tänkte han på annat. Han minns säkert sin första och var mycket närvarande när han gjorde den. Det är en stor skilland i upplevelse att göra något man kan och inte kan. Är man skicklig på något är det mesta av hjärnan urkopplad, den behövs inte. Troligen är skickligt utförda saker ofta så tråkiga för att upphovsmannens närvaro saknas. Under upptäckter är närvaron nödvändig och det uttrycket kan ofta kompensera vissa brister.

Är det bra att vara skicklig?

Annons
Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: