Håll dig anställningsbar

Att ha den senaste kompetensen blir allt viktigare på arbetsmarknaden. Om strukturen kring utveckling brister hos din arbetsgivare – ta saken i egna händer, skriver SvD’s Sara Lomberg.

Under de senaste åren har endast en del av specialister fått kompetensutveckling enligt Unionen’s undersökning. Det är ett underbetyg till många företag, men också en uppmaning till dig som individ att ta ansvar för din egen väg framåt. För samtidigt som hälften upplever sig stå still i sin kompetensutveckling så har den blivit väldigt mycket viktigare för att kunna känna sig trygg på arbetsmarknaden.

Arbetsgivarens främsta intresse är att se till att du har kompetens att utföra dina uppgifter nu och i framtiden inom organisationen. Men när detgäller den kompetensutveckling som kanske är viktigast för dig – den som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden i framtiden – är det du som bär huvudansvaret.

Oavsett om du går en kurs i personlig effektivitet, tar en MBA eller testar en ny avdelning på jobbet behövs mål och inte minst träning för att du ska uppleva att det verkligen hände något. Få har samma jobb genom hela livet längre. Och när fler behöver jobba längre än 65-årsdagen kommer en livslång utveckling och kanske omskolning vara ännu mer nödvändig. Kompetensutveckling ger inte bara större chans att få spännande jobb, det gör oss också lyckligare. Så prioritera dig själv, stanna upp och tänk efter – vart vill jag?

Se hela artikeln på SvD’s hemsida

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: