Börden och lyxen att se ut som en kvinna

IMG_2897.JPG

Börden och lyxen att se ut som en kvinna, så lyder namnet på det senaste kolumn av Jenny Nordberg i Svenska Dagbladet.

En pricksäker beskrivning av synen på yrkeskvinnor och deras utseende.
Som Jenny Nordberg skriver, försöker vi agera som att könsroller inte längre finns i Sverige. I många andra länder är dock höga klackar, tighta kjolar, målade naglar och smink är en vardag för en kvinna på jobbet.

Jag har jobbat mycket i Ryssland och blir lite paff varje gång när jag kommer till ett kontor där de flesta tjejer har höga klackar och ”hur de hinner att fixa det?” naglar och håret. Jag kan inte säga att deras stil faller mig i smaken alla gånger, men imponerad blir jag!

Innerst inne så tycker jag nog att jag är ”lite bättre” och inte behöver en kort kjol eller färsk manikyr till jobbet. Men efter några dagar så ger det en spricka… Jag går och shoppar efter jobbet! En klänning, ett par skor, kanske lite smink. Och klackarna är oftast lite högre och klänningen är lite tightare än vanligt.

Som Jenny Nordberg klokt noterar: ”blir en kvinna oftast direkt utvärderad av sin omgivning (och i synnerhet av andra kvinnor). Är man framgångsrik så börjar den automatiska felsökningen: vilka genvägar kan hon ha tagit? (Kanske är hon rentav så snygg att hon är lite obegåvad. För ingen har ju allt.)” Men det allra värsta är enligt omgivningen är att se ut som en katastrof noterar Nordberg. ”Ju mer inflytande, desto större är förväntan på en kvinna att hon helst ska vara lite het också.” Mitt i prick! Det räcker bara att kolla på de få kvinnor vi har på toppositioner.

Vad är slutsatsen då? Jag är nog inte rätt person att svara på frågan…
Jag kan erkänna att jag äger totalt tre läppstift. Ett av de köpte jag till mitt eget bröllop i Sverige och de två resterande köpte jag på mina rysslandsresor.

Medans jag skrev denna inlägg kom jag över en artikel i ELLE som handlar om en fransk undersökning om att män var mer benägna att hjälpa kvinnor som hade högklackade skor på sig! Dvs. okända män var mycket mer hjälpsamma mot okända kvinnor som hade höga klackar jämfört med okända kvinnor i platta skor!

Ja… Så var det med den saken!

Annons
Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: