Denna veckan vill jag skriva om lyckan.

Hur ofta känner du dig lycklig? SKA man verkligen vara lycklig hela tiden? KAN man vara det?

Det är ett svårt ämne och jag har inte ambition att kunna lösa de stora frågorna här. Jag vill gärna presentera här denna vecka min reflektion över ämnet och dela med mig intressant information som handlar om lycka och jobb.

Eftersom vårt jobb är en så stor del av våra liv så är det viktigt pysselbit i pysslet som kallas lyckan.

Enligt Wikipedia är ”lycka en känsla av varaktigt välbehag. Lycka är ett belöningssystem som används för att premiera ett leverne i vilket våra behov tillgodoses. Lycka är därmed inte ett mått på framgångsrikhet då en framgångsrik person fortfarande kan vara olycklig. Undersökningar visar att människor i rika länder inte är lyckligare än de i fattiga. Inte heller har stora lotterivinster, allvarliga sjukdomar eller materiella ting någon långvarig effekt på människors lycka.

Exempel på några faktorer som har långvarig effekt för hur lyckliga vi känner oss är personlig status och respekt från andra människor samt att ha ett fördelaktigt utseende. Förutom miljöfaktorer så finns det stora individuella genetiska skillnader mellan olika individer som påverkar nivån av lycka.”

Det finns massvis med tips om hur man ska kunna blir lycklig. 5 stegs modeller och 10 stegs program. Jag tycker att det är lite mer spännande samt underhållande läsning. Självklart är det inte så enkelt, men ibland kan man hitta lite tips som kan hjälpa en på vägen…men läsaren få avgöra själv tycker jag…

Här kommer till exempel fyra genvägar som tidningen Chef föreslår för att kunna nå lycka. Inte

1. Var lång
Tydligen långa männsiskor har statistiskt sätt bättre förutsätningar att bli lyckliga.

2. Sluta vara vred
Häftigt temperament ökar nämligen risken för hjärtinfarkt och stroke och ett vredesutbrott kan vara den utlösande faktorn.

3. Gå på lunch när du är glad
Är du glad väljer du sundare mat, tänker mer på långsiktiga hälsofördelar, har lättare att se helheten och tänka på framtiden. Känner du dig nedstämd fokuserar du mer på omedelbar smakupplevelse.

4. Ta en kaffepaus
1 kopp kaffe räcker för att minnet ska förbättras. De som drack en kopp kaffe direkt efter att de hade lärt sig något nytt presterade bättre i ett minnestest dagen därpå än de som inte hade fått något koffein.

 

 

Annons
Märkt , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: