Hur skriver du ett bra cv

Fall inte för trenderna när du skriver ett bra cv.

Tidningen Chef har pratat med chefsrekryteraren Lena Silén om vad man bör undvika i sitt CV. Nedan kommer några bra tips för att du ska kunna skriva ett bra CV.

Lena Silén är chefsrekryterare och konsult på Aptus consulting, att man bör hålla sig till ett mer traditionellt cv. Men många, särskillt chefer har ofta sin egen trend. Den handlar om att ersätta den klassiska meritförteckningen med ett mer säljande cv av amerikanskt snitt. Att ha ett internationellt gångbart cv, kanske även i en engelsk version, är nödvändigt när jobbvärlden krymper.

För jobbsökande är det viktigt att lyfta fram sina positiva egenskaper och sina prestationer. Men Lena Silén varnar för att sväva ut allt för mycket. Under de drygt 15 år Lena Silén har granskat chefskandidater har hon hittat en taktik som oftast fungerar när man komponerar ett bra cv. Hennes råd är att man ska hålla det formellt, men göra språket till sitt eget.

Här är cv-trenderna som bör undvikas:

1.  Vara (allt för) kreativ med layouten Vackra cv:n där man använder sig av layoutprogrammens samtliga funktioner kan fungera i vissa sammanhang, men alltför kreativ layout kan uppfattas som att du försöker kompensera för en brist på faktiska kvalifikationer. För de som söker mer traditionella jobb är det bäst at att låta bli att experimentera för mycket med layoutverktygen.

2.   Sälja in dig med ett video-cv Lena Silén menar att risken med video-cv:n är att det uppfattas som att man försöker komma runt att man är dålig på att formulera sig i skrift. “Ett video-cv kan fungera som komplement, men då måste du vara säker på att det stärker ditt cv, och inte att du riskerar att bli bortvald på grund av klippet.”

3.    Presentera sitt cv på en hemsida ”Du kan inte enbart hänvisa till en hemsida. Söker du jobb aktivt ska du göra det så enkelt som möjligt för rekryteraren att läsa ditt cv. Om du länkar till en sajt kan du uppfattas som lite lat. Men du kan absolut hänvisa till en hemsida i ditt traditionella cv”, säger Lena Silén.

4.    Länka till blogg i cv ”I de flesta fall skulle jag avråda chefer att göra detta. Bloggar är ofta personliga, man raljerar och är humoristisk. Det är lätt att budskapet missuppfattas. Jag har aldrig läst en ansökan där en chef länkar till sin blogg. Jag tror det beror på att många känner att det är alltför utlämnande”, säger Lena Silén. Om du ska länka till en blogg bör länken ligga långt ner i cv:t. Bloggen ska ha en professionell inriktning för att kunna tillföra något till din ansökan.

Se hela artikeln på tidningen Chef

Annons
Märkt , ,

En tanke på “Hur skriver du ett bra cv

  1. Simon skriver:

    Fyra bra och högst relevanta tips. Som med de flesta nya trenderna inom ”jobbsökning” bör de noggrant övervägas innan de anammas. Video CV, Hemsidor m.m. fungerar säkerligen i många fall, men kan (som du skriver) ibland även vara mer till skada än till nytta.

    Simon | http://www.cvgruppen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: