Hur framgångsrika människor håller sig lugna

Det har bevisats att förmåga att kontrollera våra känslomässiga tillstånd har direkt koppling till vår prestation på jobbet.

Stress i måttliga former har positiv inverkan på vår prestation. Långvarig stress är dock skadlig för hälsan. Research utfört på University of California har visat att kortvarig stress bidrar till att nya hjärnceller bildas som ansvarar för förbättrat minne. Långvarig stress hindrar dock hjärnan från att blida nya celler.

Det finns en del effektiva strategier som används av framgångsrika människor. Nedan kommer några av dessa. Det riktiga utmaningen i att hantera stress inte bara att känna till strategier, men även att tillämpa de när man befinner sig i stressig situation.

Så… vad gör framgångsrika människor för att hantera stress:

De uppskattar vad de har

Tydligen minskar kortisol (stress hormon) nivåerna med 23% hos de personer som reflekterade över positiva inslag som de har i sitt liv. Det visade sig att dessa personer hade högre energinivåer, befann sig på gott humor.

De säger inte ”Tänk om?”

Tänk om det skulle vara så och så… Det visar sig att denna fråga ökar bara stress och oro. Slösa inte bort tid på att tänk på det som skulle kunna ha hänt.

De förblir positiva

Positiva tankar distraherar din hjärna från stress. Under de mest stressiga dagarna försök att hitta något positivt som har hänt under dagen och koncentrera dig på den oavsett hur liten den är.

De kopplar bort

Det visar sig att även en paus från emails kan minska stressnivåer. Om det kan kännas för stort att ha telefon/email-fria timmar under veckodagar, försök med helgen och sedan när du och dina kollegor har vant dig kan du prova att vara bortkopplad några kvällar i veckan.

De begränsar sitt kaffeintag

Koffein ökar vårt adrenalin nivåer vilket trigger stressliknande känsla. Dessutom det tar lång tid för den att lämna kroppen. Därför skall man vara måttlig i sitt kaffeintag.

De sover

Sömn är viktig faktor i vårt välmående. Brist på sömn ökar nivå av stresshormoner och hindrar oss från att ha kontroll av situationen.

De undviker negativa tankar om sig själva

Ännu mer ger plats åt dina negativa tankar desto mer kraft förlorar du. De mesta av våra negativa tankar om oss själva är bara tankar och inte verklighet. Ibland hjälper det att skriva ner dessa tankar, då får du namn på de och kan även ha mer rationell syn på de. Om du fortfarande brottas med dessa tankar kan du be om hjälp och diskutera dessa med en person som du litar på.

De försöker att se på saker från ett annat perspektiv

Det finns en hel del saker som vi inte kan påverka, men du kan försöka kontrollera hur du reagerar på dessa. Så innan du reagerar ta en minut och reflektera över situationen, då förstår du att även i den svåraste situationen finns det positiva faktorer.

De andas

Det bästa sättet att möta stressen är att andas. När du koncentrerar dig på andningen skiftar din hjärna fokus bort från stressen som du upplever för tillfället. Så när du känner dig stressad, stäng dörren, ta ett par minuter för att sätta dig bekvämt och andas. Du ska inte tänka på något annat än just andning.

De använder sig av sitt säkerhetsnät

Det är viktigt att känna till sina svagheter och kunna be om hjälp när du behöver det. Hitta personer på din arbetsplats eller utanför den som du kan lita på och som du kan berätta om dina bekymmer. Det är oftast bra att kunna prata med någon som har ett annat perspektiv på saken.

se hela artikeln på Forbes hemsida

 

Annons
Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: